Planttijdstip voor bomen

Lees onderaan meer over: aanplanten in het najaar of voorjaar.

Bomen met naakte wortel moeten geplant worden tijdens hun winterrust. Voor de meeste loofbomen betekent dit nadat ze alle bladeren hebben verloren en voor ze opnieuw uitlopen. Het plantseizoen voor bomen met naakte wortel loopt dus ongeveer van half november tot begin april. Door het verplanten is hun capaciteit om water op te nemen sterk gedaald. Maar aangezien er geen bladeren zijn, is ook de verdamping beperkt.

Aangezien bij kluitbomen de wortels altijd omgeven blijven door grond, drogen zij minder gemakkelijk uit en is de schok van het aanplanten iets kleiner. Daardoor kunnen bomen met draadkluit iets vroeger geplant worden en loopt het plantseizoen ook langer door, ruwweg van half september tot half mei.

Bomen in container kunnen in principe het hele jaar door aangeplant worden als ze voldoende water krijgen. Aanplanting tijdens de zomermaanden wordt toch het best vermeden, aangezien de kans op uitdroging dan zeer groot is. Omdat we de laatste jaren hoge temperaturen en langere droge periodes kennen raden wij ten zeerste aan om bomen aan te planten wanneer ze in rust zijn, dus tijdens de winter.

Zeer natte of vorstperiodes dienen ook te worden vermeden. Bij strenge vorst bevriest de losse grond in de plantput en kunnen de wortels uitdrogen. Als er enkel een lichte nachtvorst is, kan men het best wachten met planten tot het iets opwarmt in de loop van de dag. Tijdens een erg natte periode kan een zuurstoftekort ontstaan, waardoor de boom als het ware verdrinkt. Ook het graven van de plantput en het aandrukken van de grond vernietigen de bodemstructuur als het te nat is.

Bomen aanplanten in het najaar

Bomen aanplanten in het voorjaar

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x