Verankering van zware takken en plakoksels

Takken die een verhoogd risico vertonen om af te breken of uit te scheuren, kunnen door een boomverzorger verankerd worden aan andere takken of aan de stam. Meestal gaat het om plakoksels, een situatie waarbij er tussen een steil omhoog groeiende tak en stam of tussen codominante stammen bast ingesloten zit. Het schorsweefsel dat door de diktegroei tussen de tak en stam gedrukt wordt belet een kwalitatieve vergroeiing. De aanhechting wordt met de jaren zwakker en kan uitscheuren. Plakoksels zijn te herkennen aan de V-vormige vorken, meestal in combinatie met reactiehout of ‘olifantenoren’.

Ook zware en lange horizontale takken of takken waarvan de takbasis structureel verzwakt is door een holte of een aantasting kunnen verankerd worden. Kroonverankering gebeurt steeds in combinatie met snoei om de belasting te verminderen.

Bij het opruimen van stormschade merken we dat het naast omgewaaide bomen meestal uitgescheurde plakoksels en topzware takken zijn die schade veroorzaken. Dat is spijtig want schade kan vermeden worden door uw bomen regelmatig te laten controleren. Takken die een verhoogd risico vertonen om af te breken of uit te scheuren worden dan opgemerkt en maatregelen kunnen getroffen worden. Bespaar u een hoop ellende en contacteer Brondel Boomverzorging voor advies. Meer info in het artikel ‘Boomveiligheidscontrole’.

Dynamische kroonverankering

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x