Vellen van bomen

De veltechnieken, waarbij we van op de begane grond, vlak boven het maaiveld zagen op de klassieke manier (met evenwijdige snede of met split-level snede) of op de doorgestoken manier (met zijdelingse steunband of met halterband) worden toegepast als de boom kan vallen zonder schade te maken. Elke veltechniek heeft zijn toepassing, afhankelijk van de natuurlijke hangrichting van de boom en de gekozen velrichting.

Bij de velling van een boom kan in sommige gevallen het gebruik van een handlier (bv. van het gekende merk Tirfor®) of een winch nodig zijn bv. om kabel ondersteunde vellingen uit te voeren, hangers onderuit te trekken, zware stammen te laten rollen, etc. met hulpmiddelen zoals stuurlijnen, eindloze stroppen, kettingen, katrollen of verlengkabels.

Bomen vellen, en meer bepaald het kappen van bomen van op de begane grond, is een gevaarlijke activiteit die maar al te vaak wordt uitgevoerd door of overgelaten aan onbevoegden. In België gebeuren jaarlijks meerdere zware ongelukken met kettingzagen. Om het aantal ongelukken met een kettingzaag bij boomverzorging en bosbouwwerkzaamheden te verminderen op Europees niveau, werd een operationeel en duurzaam certificeringsysteem voor kettingzaaggebruikers uitgewerkt.

Er zijn Europese standaarden beschikbaar voor vier opeenvolgende certificaten:

  • ECC 1: onderhoud en doorkorttechnieken
  • ECC 2: basisveltechnieken
  • ECC 3: gevorderde veltechnieken
  • ECC 4: windval en beschadigde bomen vellen

Vraag dus niet aan uw klusjesman of hovenier om uw boom te vellen of een kettingzaag te gebruiken, tenzij hij of zij het gepaste ECC (European Chainsaw Certificate) certificaat kan voorleggen.

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x